Hukukumuzda bir süredir uygulanmakta olan ve vatandaşlar arasındaki ihtilafların mahkemeye gitmeden kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuğun kapsamı genişletilerek kira uyuşmazlıkları için de dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk şartı getiriliyor.

Hali hazırda işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıklarda zorunlu dava şartı olarak uygulanan arabuluculuğun kapsamına kira uyuşmazlıkları da dahil edilecek. TBMM’nin açılmasıyla birlikte görüşülmesi beklenen hükümetin hazırladığı 7. yargı paketiyle birlikte kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale gelecek. Yeni düzenlemeyle birlikte mal sahibi ile kiracı arasındaki kira uyuşmazlıklarında, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekecek. Düzenlemeden sonra tahliye davaları, taşınmaz kiralarının ödenmemesi veya kira tespitiyle ilgili uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce tarafların arabulucuya başvurmaları zorunlu dava şartı olacak.

Kira Davaları Tavan Yapmış Durumda

Ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmayla birlikte kira davalarında çok ciddi bir artış yaşanıyor. Özellikle son bir yıldır fahiş kira artışları dolayısıyla ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya geliyor. Davalar çok uzun sürüyor. Büyükşehirlerde bir yıldan önce sonuçlanmıyor. Mahkemelerde yoğunluk yaşanmasına neden olan kiracı ve ev sahibi uyuşmazlıkları için hükümet çareyi arabuluculuk dava şartını çıkarmakta buldu. Genel itibariyle başarılı olan ve ihtilafların uzun dava süreci olmadan kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk sistemi ile kira uyuşmazlıklarının büyük bölümünün mahkemeye intikal etmeden çözülmesi bekleniyor.

Tasarı Ekim’de Meclis Gündemeine Gelecek

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen kanun değişikliği çalışmalarının TBMM'de yasalaşmasıyla, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı haline getirilecek. Taşınmazın tahliyesi, kiraların ödenmemesi ya da tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Arabulucu safhasında anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek. Taraflar arabuluculuk için müracaatlarını, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz olarak yapabilecek. Başvurularda, yargı gideri gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta daha uzatılabilecek. Böylece kira uyuşmazlıklarında uzun yıllar süren mahkeme süreçleri kısa zamanda sona erdirilecek.

Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir "alternatif uyuşmazlık çözümü" yöntemidir. Arabuluculuk; tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkemenin yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Ülkemizde bir süredir bazı davalarda zorunlu arabulucuk sistemi dava şartı olarak uygulanmaktadır. Arabuluculuk, uyuşmazlığın mahkeme dışı, hızlı ve kesin bir şekilde çözülmesini amaçlayan bir usûl hukuku kurumudur. Bu yönüyle de mahkemelerin iş yükünü hafifletmektedir.

Av. Alper Osman Genç