Gameda ve hür dağıtımın kapanmasından sonra zamanın irili ufaklı bütün gazeteleri

Gameda ve hür dağıtımın kapanmasından sonra zamanın irili ufaklı bütün gazeteleri

Her gün, Millet, Son havadis, Politika,Milli Gazete gibi gazeteler dağıtım için REK-DAĞ DAĞITIM’LA görüşmeye başladılar. Bu gazeteler zamanın iyi gazeteleri. Tirajları epeyce var. En kötü gazete bile zaten her gün üç beş bin tane satıyor. Bunların içinde tirajı kırk binin üzerinde olan gazeteler de var. Sabah baskısı çıkmadan bu gazetelerin bir çoğu akşam baskısı yapıyor. Koltuk altında taşıyan gazete satıcıları bu gazeteleri hızlıca alıp yarınki baskı yazıyor ..! yazıyor..! diyerek satışa çıkartıyorlardı.

Kısa adı REK-DAĞ olan REK-DAĞ DAĞITIM o günlerde İstanbul içinde üç yüz noktaya her gün gazete dağıtımı yapıyor. Düşünsenize üç yüz nokta ve her gün yapılıyor. O kadar araç ve insan trafiği gece gündüz Cumartesi Pazar yok ,harıl harıl çalışıyor. Sabahın erken saatinde bayilere bırakılan gazetelerin akşam servisinde tekrar iadeleri toplanıyor.

İstanbul içi dağıtımında bir çoğu ile anlaşma yapıldı. REK-DAĞ’IN işi zaten buydu. Yeni gelenlerde zincire eklendi. Yalnız çözülememiş önemli bir sorun vardı. O ne olacaktı ? Anadolu dağıtımı. O günkü tabirle “Taşra dağıtımı” İstanbul içi tamam da Türkiye’nin en ücra köşelerine nasıl gidecek bu gazeteler. İşin iyi tarafı İstanbul içinde her gün kendi araç ve ekibiyle günlük gazete dağıtımı yapan REK-DAĞ Anadoludada boş durmuyordu. Anadoluya her gün gazete dağıtımı yapamıyordu. Zaten o kadar ne aracı vardı nede kadrosu. Ama mecmua dağıtımını Türkiyenin her tarafına yapıyordu. Bunu ambar dediğimiz nakliye şirketleri ile gerçekleştiriyordu. Burada ortak bir yol bulundu. Bazı gazetelerle anlaşma yapıldı. Tamam Türkiye’nin her tarafına günlük olarak gidemeyiz, ama en azından Marmara bölgesine gidebiliriz dendi. Bu günkü durak olarak E-5 üzerindeki Kadir Has dediğimiz yerde Son Havadis Gazetesinin tesislerinde gazeteler toplanacak oradan kalkan araçlar da bu gazeteleri alıp Trakya ve Marmara bölgesine dağıtacak. Bu yol denendi. Bir süre devam etti ama uzun ömürlü olmadı. Bunu deneyen zaten o günün tirajı küçük olan gazeteleriydi. Bunların arasında Hürriyet Milliyet gibi büyük gazeteler yoktu. Hürriyet ve Milliyet 1970’lerin çok büyük gazeteleri. Türk basınının lokomotifi. Kendi göbeğini kendisi kesecek güçte gazetelerdi. Öylede yaptılar zaten.