Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere, gayrimenkullerin tapu devirlerine dair faydalı olacağını umduğum bilgiler paylaşmak istiyorum. Ülkem

Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere, gayrimenkullerin tapu devirlerine dair faydalı olacağını umduğum bilgiler paylaşmak istiyorum. Ülkemizde bir süredir yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla gayrimenkul satışlarında düşme trendi görülse de bankaların konut kredisi faizinde indirime gitmesi üzerine satışlarda hareketlilik yaşanmaya başladı. Bu yazımda tapu devriyle ilgili önemli bilgiler bulacaksınız.
Hukukumuzda gayrimenkullerin satışı ve devri şekil şartına bağlanmıştır. Herhangi bir gayrimenkulün kişiler arasında el değiştirmesi olarak adlandırdığımız tapu devir işleminin mutlaka kanuni şekil şartına uygun gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu husus satışın geçerliliği bakımından çok önemlidir. Aksi halde yapılan işlem geçersiz olacaktır. Devir gerçekleşmeyecektir.
Tapuda kaydı olan her gayrimenkulün devri mutlaka tapu dairesinde yapılmalıdır. Alıcı ve satıcının kendi aralarında düzenleyecekleri bir senetle veya noterde yapacakları senetle gayrimenkulü devretme ve mülkiyeti kazanma imkânları yoktur. Yukarıda da izah etmeye çalıştığımız gibi tapuya kayıtlı gayrimenkullerin devri ancak tapu dairesinde resmi şekille yapılabilir. Aksi takdirde yapılan işlem hukuken geçerli olmadığından alıcı gayrimenkulün mülkiyetini kazanamayacaktır.

Tapu Devri İçin Randevu
Alıcı kişi bir gayrimenkulü satın almaya karar verdiğinde öncelikle tapu kaydını incelemesinde fayda vardır. Bu şekilde satın alınmak istenen gayrimenkul üzerinde herhangi bir ipotek veya haciz olup olmadığı görülecektir. Gayrimenkulün sahibi ile anlaşma sağlandıktan sonra satış günü gerçekleştirilecek işlemlerin hızlı ilerlemesi için önceden randevu almak devir işlemini kolaylaştıracaktır. ALO 181 hattını arayarak veya Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne ait resmi internet sitesi üzerinden istenilen gün ve saat için randevu almak mümkündür.

Vekille Alım-Satım Yapılması Mümkün
Tapu işlemi, alıcı ve satıcının bizzat kendileri veya vekilleri tarafından ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılır. Alıcı veya satıcı kendileri olmazsa, noterden gerekli yetkiyi içeren ve usulüne göre düzenlenmiş vekaletname ile vekilleri de onlar adına alım satım işlemini gerçekleştirebilir. Şayet alıcı taraf banka kredisi kullanıyorsa, gayrimenkul üzerine kredi kullandıran banka tarafından ipotek konulacaktır. Bu işlem için bankanın avukatının tapu dairesine gelmesine gerek yoktur.

Tapu Masrafı
Gayrimenkul alım satımı hakkında en çok merak edilen husus tapu devrinde ödenecek olan harç ve masraflardır. Halk arasında kısaca tapu masrafı olarak da bilinen tapu harcının ödenmesinden hem alıcı hem de satıcı sorumludur. Fakat ülkemizde teamül olarak alıcılar tarafından ödenen bir bedel olan tapu harcı, taşınmazın satış bedelinin %4’ü kadardır. Günümüzde bu oran yapılan indirimle %3 olarak uygulanmaktadır. 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda değişiklik yapılarak %2 alıcıdan, %2 de satıcıdan tahsil edilen tapu harçlarının %1,5, %1,5 olarak düzenlenmesi ve bu indirimin 31 Mart 2019’a kadar sürdürülmesi uygun görülmüştü. Son yayımlanan 843 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile indirimin 31 Aralık 2019’a kadar sürdürülmesine karar verildi.

Tapu Senedinde Artık Fotoğraf Olmayacak
Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik geçtiğimiz aylarda Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, bürokrasi ve kırtasiyeyi azaltmak amacıyla tapu senetlerine fotoğraf yapıştırılması şartı kaldırıldı. Tapuda işlem yapan vatandaşlardan artık fotoğraf alınmayacak.