İş hayatında çalışan kadının, evlendikten sonra işini bırakması halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı hususu, hukukumuzda yer alan kanunî b


İş hayatında çalışan kadının, evlendikten sonra işini bırakması halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı hususu, hukukumuzda yer alan kanunî bir düzenlemedir. Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bu durumla ilgili olarak çalışanlar yeterince bilgi sahibi olmadığı için pek çok kadın hak kaybına uğramaktadır.
Kadın İşçi Evlenince Kıdem Tazminatını Alabilir
Çalışma hayatımızın detaylarını düzenleyen İş Kanunu’muzda pozitif ayrımcılık yapılarak kadın çalışanlar biraz daha fazla korunmuştur. Evlilik nedeniyle iş akdinin feshine ilişkin olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesinin atfı ile 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, kadın çalışan evlendikten sonra 1 (bir) yıl içerisinde iş akdini kendi arzusu doğrultusunda feshedilebilecek ve kıdem tazminatını talep edebilecektir.
Süre, Resmi Nikâhın Yapıldığı Tarihte Başlar
Kanun koyucu burada kadın çalışanla ilgili özel bir düzenleme yaparak, evlenme nedeniyle iş akdini 1 (bir) yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe tanımıştır. Bir yıllık süre, resmi nikâhın yapıldığı tarih itibariyle başlayacaktır. Evlenme nedeniyle, evlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde, kendi arzusuyla iş sözleşmesini feshetmesi hâlinde kadın işçinin kıdem tazminatı, işverence ödenir.
Bu şekildeki iş akdi fesihlerinde işverenin kadın işçiye ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü yoktur. Aynı şekilde kadın işçinin de ihbar süresince çalışması gibi bir durum söz konusu değildir.
Örnek Yargıtay Kararı
2008 yılında alınmış bir Yargıtay kararında, “Kadının evlendiği tarihten itibaren Bir yıl içerisinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatı ödenir. Somut olayda davacı, evlendiği eşinin işinin başka bir ilde olması nedeni ile bu şehre yerleştiğini ifade etmektedir. Bu durumda il değişikliğinin sebebi evlilikten kaynaklanmaktadır. Davacının (kadın) kıdem tazminatı isteğinin kabulü yerine yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.” denilerek evlilikten kaynaklanan iş akdi fesihlerinde işveren tarafından kadın çalışana kıdem tazminatı verilmesi gerektiği belirtilmiştir.