Her yıl 5 Mayıs tarihinde kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başlamasıyla kabul edilen "Hızır Günü" her yıl Türkler tarafından "Hıdırellez Bayramı" olarak kutlanır.
İnanışa göre bugün de Hızır ile İlyas Aleyhisselam yeryüzünde buluşurlar. Hızır ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara, isteği olanlara, zorluk çekenlere yardım ettiği rivayet edilir. Hızır Aleyhisselam'ın karadan İlyas Aleyhisselam'ın denizden hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir. Aynı zamanda Bahar'ın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür. Bugün de çeşitli etkinlikler düzenlenir. Özellikle Hıdırellez günü evlerin genel olarak temizlenmesi gerektiğine ve gecesinin de ibadetle geçirilmesine inanılır. Bugün de içki içilmez, kumar oynanmaz, evlerde yumurta kaynatılır, helva yapılır, evin kapıları ve pencereleri kapatılmaz. Ellere kına yakılması, yazılan dileklerin akarsuya atılması, erkenden kalkmayanın işlerinin yolunda gitmeyeceği gibi çeşitli inanışlar vardır. Halkımız arasında bugüne özel olarak yapılan onlarca ritüel vardır. 6 Mayıs'tan bir gün önce gecesi, gül fidanı'nın altına istekler konup dua edilir. Cüzdan koyanlar, bebek çizenler, ev yapanlar ve bunun gibi birçok istekler. Hızır Aleyhisselam'ın gülü çok sevdiğine ve gül fidanlarını dolaştığına inanırlar. Hızır günü çalan kapılara mutlaka Hızır mı geldi acaba? diye bakılır. Eğer bir fakir, gariban yada çocuk gelmişse isteği hemen yerine getirilir. Herkes öğlen ezanına yakın evinin kapılarını, pencerelerini açıp dışarı çıkar, Hızır Aleyhisselamı bekler ve onun duasını almak ister.
Hıdırellez'in gerçekliği tartışılır olsa da bugün kültür mirasımız açısından oldukça önemli bir gündür. Bu ve bunun gibi inanışlar ülkelerin kültür mirasını zenginleştirmektedir. Hıdırellez Bayramımız Kutlu Olsun...