Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere trafik idari para cezalarına karşı itiraz yolu hakkında kısaca bilgi vermeye çalışaca

Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere trafik idari para cezalarına karşı itiraz yolu hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Bu konu özellikle son dönemde yazılı ve görsel basında çok gündeme geldi. Bu hususta da ülke nüfusumuzun büyük kısmının yaşadığı İstanbul’da sürücülere geçtiğimiz yılın Nisan ve Mayıs aylarına ait kesilen trafik cezalarının toplu olarak tebliğ edilmeye başlaması etkili oldu.



Yasada öngörülen tebligat usulü



6 Nisan 2011 tarihli ve 27897 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik”in 10. maddesinin 3/b fıkrasında trafik idari para cezalarıyla ilgili tebligat işlemlerine on işgünü içinde başlanacağı hükmü vardır. Buna göre trafik birimleri tarafından yazılan idari para cezalarının, ilgilisine tebliğ edilmesine yönelik işlemler 10 işgünü içinde başlamazsa söz konusu yönetmeliğe aykırılık ortaya çıkacaktır. Bu durumda ceza yazılan vatandaşın cezaya karşı itiraz hakkı doğar.



Trafik cezası gelince



ne yapmak gerekir?



Karayolları Trafik Kanunu (KTK) gereğince yetkili kılınmış personel tarafından veya radar cihazlarıyla elektronik ortamda düzenlenen ve araçların plakasına yazılan cezalar, kanun gereği ilgilisine usulüne uygun şekilde tebliğ edilmek durumundadır. Eğer adınıza veya plakanıza bu şekilde tebligatında geç kalınmış bir ceza gelirse, cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde görevli ve yetkili mahkemeye itiraz edebilirsiniz. Cezayı ödedikten sonra da itiraz etmek mümkündür.



İtirazda yetkili merci, cezanın yazıldığı yerdeki Sulh Ceza Hâkimliğidir. Trafik cezasının yüze uygulandığı durumlarda da kesilen cezaya itiraz süresi 15 gündür. 15 gün içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir ve takip ve tahsili için Maliye Bakanlığına gönderilir.



Haksız ceza durumunda



izlenecek yol



Adınıza veya plakanıza yazılan ceza, Mernis sisteminde kayıtlı ikametgâh adresinize tebligat için gönderilir. Eğer evde yoksanız tebligat muhtarlığa yapılır ve cezaya itiraz süresi de bu tarihten itibaren başlar. Şayet size yazılan cezanın haksız olduğunu düşünüyorsanız süresi içinde itirazınızı gerçekleştirmelisiniz. Yukarıda da belirttiğim şekilde itiraz ceza yazılan yerin bağlı olduğu Sulh Ceza Hâkimliğine yapılacaktır.



Eğer ikamet ettiğiniz yerden başka bir yerde ceza yazıldıysa, bu durumda ikamet ettiğiniz yerin Sulh Ceza Hâkimliği aracılığıyla ceza yazılan yerdeki Sulh Ceza Hâkimliğineitiraz etmek de mümkündür. İtiraz, cezanın neden haksız olduğunu anlatan dava dilekçesi, trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi, trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatının fotokopisi, ruhsat fotokopisi ile kimlik ve ehliyet fotokopisi de eklenerek ilgili Sulh Ceza Hâkimliğinin kalemine teslim edilir. Hâkimlik herhangi bir duruşma açmadan dosya üzerinden kararı verir ve taraflara tebliğ edilir.