Kıymetli okuyucularım bugünkü yazımda sizlere aile hukukunda çok tartışılan yeni bir uygulama hakkında bilgi vereceğim. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ta

Kıymetli okuyucularım bugünkü yazımda sizlere aile hukukunda çok tartışılan yeni bir uygulama hakkında bilgi vereceğim. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından geçtiğimiz aylarda verilen emsal karar doğrultusunda boşanan kadınlar, velayeti kendilerinde olan çocuklarına artık kendi kızlık soyadlarını verebilecek.
BABANIN SOYADI ZORUNLU DEĞİL
Yargıtay’ın içtihat değişikliği anlamına da gelen bu yeni kararına göre, boşanmış ailelerin velayeti annelerine verilen çocukları, babalarının soyadını taşımak zorunda olmayacak. Velayeti kendisinde olan anne, isterse çocuğunun soyadını kendi kızlık soyadıyla değiştirebilecek. Yeni uygulamanın temel mantığı, velayet hakkı kendisine tevdi edilen annenin, çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesi yönündeki talebinin velayet hakkı kapsamındaki yetkilerin kullanımı ile ilgili olduğu şeklinde izah ediliyor.
KARARIN GEREKÇESİ
Peki Yargıtay’ın bu şekilde içtihat değişikliğine gitmesinin ardında hangi gerekçe var, biraz da ondan bahsedelim. Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, daha önce Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru neticesi önüne gelen olaylarda verdiği kararlara atıf yapılıyor. Anayasa Mahkemesinin kararlarında; erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmamasının, velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil ettiği, bu hususun da Anayasa'nın 10. maddesinde güvence altına alınan ayrımcılık yasağını ihlal ettiği vurgulanmıştı. Kararda ayrıca Çocuk Hukuku’nda önemli bir kriter olan ‘Çocuğun Üstün Yararı’ ilkesinin, çocuğu ilgilendiren her konuda göz önünde bulundurulması gerektiği, bu ilke gereğince de çocuğun soyadının annesininkiyle aynı olmasının onun menfaatine olacağı belirtilmişti.
DEĞİŞİKLİK İÇİN NE YAPMALI?
Değişiklik nasıl olacak? O konuyu da kısaca belirtelim. Boşanma davasının neticesinde velayet hakkı kendisinde kalan anne, mahkemeye başvurarak soyadı değişikliği talep edebilecek. Mahkemenin uygun görmesi halinde çocuk, annesinin kızlık soyadını alacak.
Diğer taraftan Yargıtay’ın söz konusu kararı hukukçular arasında tartışmaya yol açtı. Bu şekilde bir uygulamanın birçok sıkıntıyı ve karışıklığı da beraberinde getireceğini ifade eden hukukçular, yeni içtihadın çok hatalı olduğuna dikkat çekiyor. Velayet yetkisinin değişebileceğini vurgulayan uzmanlar; yetki annedeyken değişen çocuğun soyadının, yetki babaya geçtiği durumda tekrar değişmesinin karışıklığa yola açacağını ve çocukla babası arasındaki ilişki de dâhil olmak üzere birçok noktada sıkıntı meydana getireceğini belirtiyor.