Ne yetenekli insanlara şahit oluyoruz farkında olmasak da hepsinin. Belki yarın ulaşamayacağımız bugün ise değerini bilmediğimiz ne çok kişinin yanından geçmişizdir ya da hayatının bir yerinde ya da yanı başında olmuşuzdur belki de. 

Önemli olan insanların emeğinin ve sanatının farkında olabilmek aslında. Kim olduğunu önemsemeden sanatına verdiğimiz değerler önemli. Kim olduğuna değil ne yaptığına bakılmalı belki de. 

Ne kadar yetenekli olursa olsun henüz bilinmeyen tanınmayan da nice sanatçımız eminim ki bulunmaktadır. 

Asıl mesele sanatın ve emeğin değerini ne zaman anlayacağımız. En azından ünlü ünsüzler hayatımızdan geçip gitmeden ve vakti geçmeden anlayabilmek değerlerini. 

“Dünyadan gittikten sonra bilindi kıymeti.” olur ve artık hükmü olmaz geç kalınmış değerin. Dünyadan gitmeden bilinmesi, en azından emeğe saygı niteliğinde olması gerekir oysa.  

Sanat evrensel ve herkes içindir. Bahsettiğimiz ünlü ünsüzler sanatını icra eder ama gelin görün ki toplumda hak ettikleri yerlere ulaşamazlar. 

Sanata ve sanatçıya verdiğimiz değer ünlüyse severiz, değilse bilmeyiz olarak süregeldiği ve süregittiği için çoğu sanatçı çok sonraları tanınmakta. 

Hâlbuki dijital çağın nimetlerinden sosyal medyadan da olsa desteklerin esirgenmemesi dönem itibariyle kolay olmakta. Ama nedense böyle basit şeyleri bile esirgeyebiliyoruz. Bir beğeni, bir güzel yorum sanki cüzdanımızdan eksilen hazinemizmiş gibi gelmekte. 

Sanatçı sanatını bir şekilde icra eder ama gerekli desteği göremediği zaman yok olup gitmeye ve eserlerini de sahipsiz bırakmaya mahkûmdur. Sonrasında belki de yeni eserler üretecek şevki de bulmaz kendinde. 

Sanatçıları sonradan anmanın bir işe yaramayacağı da vaktinde verilmeyen değerin telafisi olmamaktadır. 

Karşınızda ulaşabilip, paylaşımda bulunabilecekken anmayı beklemek de bir yerde mantık dışı kalmakta. Neden ertelenmekte takdir etme?

O yüzden de ünlü ünsüzlerden desteklerimizi esirgemememiz gerekli.