8 ARALIK 2024 yılı Ortadoğu tarihinin dönüm noktası olarak Suriye'de 1963’te iktidara gelen Baas Partisi’nin 61 yıllık kanlı iktidarı, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktüğünü not düştü…
Öte yandan Suriye devlet televizyonu, Beşar Esad'ın devrildiği ve cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığı duyuruldu. Ülkenin pek çok bölgesinde kutlamalar sürerken; Şam'daki havalimanından kalktıktan sonra en son Humus'un batısında görülen, ancak sonra izi kaybolan bir uçağın Beşar Esad'ı taşıdığı iddia edildi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), 61 yıllık Baas rejiminin çöktüğü 8 Aralık gününü "Milli Bayram" olarak ilan ettiklerini açıkladı. Suriye'de Esad rejiminin düşmesinin ardından ülkenin bayrağı değişti. Suriyeliler, muhaliflerin Şam'ın kontrolünü ele almasının ardından Beşar Esad'ın Başkanlık Sarayı'na girdi.
Baas Partisi liderliğindeki kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanılan iki yıldızlı bayrak, Suriye'yi Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak temsil etmek için 1958 yılında kabul edilmişti. Muhaliflerin kullandığı 3 yıldızlı bayrak ise, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin ilk bayrağı olarak kullanıldı. 1961'den 1963'e kadar kullanılan bayrak, 2011 yılında başlayan iç savaş sırasında muhaliflerin sembolü haline geldi.
Suriye muhalefetinin çatı kuruluşu SMDK, 61 yıllık Baas rejiminin çöküşünün ardından açıklama yaptı. Açıklamada, "Suriye'nin katil Esad rejiminden kurtarılmasından dolayı Suriye halkını tebrik ediyoruz. 8 Aralık tarihini “Milli Bayram” olarak ilan ediyoruz. Bugün; şehitlerin, kurbanların, tutukluların, yerinden edilenlerin ve mazlumların zafer günü." ifadeleri kullanıldı.
Suriye Milli Ordusu (SMO), ABD destekli terör örgütü PKK/YPG'nin işgali altındaki İdlib ve Münbiç ilçesini kurtararak, Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvasını temizledi. Münbiç, ABD destekli terör örgütünün yıldır işgalinde tuttuğu ve Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvalanması idi.
ABD Başkanı olarak görev yapmaya devam edecek Donald Trump, Suriye'deki gelişmelerle ilgili Truth Social platformundan açıklama yaptı: "Suriye darmadağın, ama bizim dostumuz değil ABD'nin bu meseleyle işi yok. Bu bizim savaşımız değil. Bırakın ne oluyorsa olsun. Müdahil olmayın."
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970’te yılında parti içi darbeyle Beşar Esad’ın babası Hafız Esad iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu. Beşar Esad ise, babasının ölümü üzerine 2000'de Baas rejiminin başına geçti. Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların başkent Şam'a girmesiyle sona erdi. Suriye'de 2011 yılında özgürlük talebiyle halk hareketleri başlarken rejim kitlelere şiddet kullanarak müdahale etti. Binlerce kişinin öldürüldüğü rejim müdahaleleri, süreci iç savaşa dönüştürdü. Silahlı muhalif gruplar uzun bir mücadeleye girerken, rejim uluslararası baskılara rağmen sorunun diplomasi ve barışçıl yollardan çözümüne yanaşmadı.
Suriye'de 27 Kasım 2024’te yoğunlaşan çatışmaların ardından ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetti. Son olarak başkent Şam'da halkın da sokaklara dökülmesiyle rejim güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekilmeye başlarken rejim karşıtı gruplar kent merkezinde kontrollerini artırdı. 61 yıllık kanlı Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı sona ermiş oldu. Suriye'de Esad rejiminin çöküşü: Yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur.
Suriye yönetimi yani Beşar Esad ve babası Hafız Esad’da dahil, yıllarca kendi halkına zulüm etti. On binlerce kişiyi zindanlara attı ve ölümlerine sebep oldu, milyonlarca insanı sürgünlere gönderdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; bu zulmün yapılmamasını, yıllarca Beşar Esad’a söylemesine ve uyarmasına rağmen Esad dinlemedi. Ama yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir şefkatle ve merhametle; “komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir” hadis-i şerif inancıyla zulümden kaçan milyonlarca muhacire kucak açtı onların yaralarını sardı.
Kısacası; 2 Eylül 2015 yılında Yunanistan’a botla gitmeye çalışan aileden birsi olan Aylan bebeğin Bodrum kıyısındaki acı ölümü aylarca gözyaşlarımızı kurutmadı. Rahat uyu Aylan kızım, göç yollarında canlarını kaybedenler intikamınız alındı. Yani zulümle abad olan Esad ailesinin akıbeti berbat oldu.